По повод 130-годишнината на Университетската библиотека на Софийския университет в Централното фоайе

...
По повод 130-годишнината на Университетската библиотека на Софийския университет в Централното фоайе
Коментари Харесай

Библиотеката на Софийския университет през обектива на двама фотографи

По повод 130-годишнината на Университетската библиотека на Софийския университет в Централното предверие на Ректората е ситуирана специфична галерия.

Експозицията е озаглавена „ Университетската библиотека през обектива на двама фотографи ”.

Представените снимки са дело на фотографи, принадлежащи към разнообразни столетия. Черно-белите фотоси са на фотографа Божидар Карастоянов, а цветните - на преподавателя във Факултета по педагогика на Алма матер доцент доктор Владислав Господинов.

Божидар Карастоянов (1903–1956) е измежду най-известните български фотографи. След 1934 година се изявява в региона на художествената снимка и като фотожурналист. Така в поредност от фотоси от този интервал, наред с прелестните си портретни фотографии, Карастоянов отразява уговорките на царското семейство и документира разнообразни събития в страната и чужбина. Отразява и построяването и откриването на постройките на Ректората и Университетската библиотека – значимо събитие в културната ни история, уловено майсторски през обектива на фотографа.

Съвременните фотографии, включени в изложбата, са дело на преподавателя във Факултета по педагогика доцент доктор Владислав Господинов. През обектива му библиотеката наподобява показана от друг ъгъл. Провокиран от ексцентричната и неповторима архитектура на постройката, той разкрива хубостта й, като подчертава и извежда на напред във времето разнообразни, на пръв взор незабележими, само че мощно въздействащи елементи от интериора и екстериора на постройката. Улавя и разнообразни мигове от всекидневието на студентите в библиотеката.

" Цветните фотографии, включени в изложбата, са направени през последните 10 години и в придвижване, изцяло естествено, т.е., без някаква предварителна подготовка, с цел да бъде „ заловен мигът “. Снимал съм при всевъзможни условия – денем и през нощта, в сняг и в слънце и така нататък

Основната концепция в сюжетния план на изложбата е придвижване посредством облиците през пространствата – извън (фасадата), във вътрешността – през читалните, до хранилищата и през времето – от през вчерашния ден към през днешния ден. Кадрите не са обработвани със профилиран програмен продукт – съперник съм на използването му, защото фотографията е сама по себе си друга действителност, която няма потребност от някакво надграждане, изключително когато става въпрос за сходни по-класически изложения.

За мен интервенция е позволена единствено от позиция на това, да се приближи и да е оптимално подобаващ на действителността фрагментът. Или доста очевидно се разграничава от действителността с оглед избран живописен резултат. Другото подсказва за недобре свършена работа от страна на фотографа, само че е и машинация по отношение на фена. " - коментира пред binar.bg доц. доктор Владислав Господинов.

По време на откриването на експозицията доцент Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека, описа по какъв начин един ден видяла, че в интернет пространството има група, която споделя отзиви за най-красивите библиотеки в света:

„ Какво беше моето учудване, когато открих, че на 25-о място в тази влиятелна ранглиста нашите читатели са сложили Университетската библиотека “.

Доц. Ангелова искрено призна, че по света има доста по-големи, по-красиви, по-представителни, по-внушителни библиотеки, с дългогодишна история. Но добави:

„ Важно е обаче, че нашите читатели правят оценка по достолепие постройката на Университетската библиотека и я слагат в тази най-престижна ранглиста. А тя в действителност заслужава “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР